Na początku opowiem o bohaterach odcinka. Następnie o przeprowadzonych testach i o ich wynikach. Na końcu postaram się Ciebie przekonać, że taki gadżet jak turystyczny termos obiadowy jest przydatny.
Szukając dalej z Konradem doszliśmy do wniosku iż sensownie by było zabierać ze sobą dobry, pewny, pełnowartościowy obiad. Będzie to zdrowiej, szybciej i taniej niż stołowanie się w na stacjach czy przydrożnych barach.
Tak oto powstał pomysł termosów obiadowych i tego co można do nich włożyć – o tym na końcu postu.
Bohaterowie odcinka
- “100 letni” Termos obiadowy z szklanym wkładem
- Termos obiadowy Food Jug Casno 750 ml
- Termos obiadowy turystyczny z Decathlon - model Quechua MH500 0,8l z miseczką
Więcej o bohaterach odcinka
“100-letni” termos obiadowy
Budowa
Wymiary: pojemność: 550 ml, wysokość (z rączką): 20 cm, średnica: 11,5 cm.
Podsumowanie
Te stare termosy bardzo dobrze wspominam. Pamiętam kiedyś w takim termosie herbatę potrafiłem mieć ciepłą nawet po 2 dniach. Największy ich minus: są szklane w środku = mogą się rozbić, czyli nie nadają się do turystyki.W dzisiejszych czasach chyba już nie do dostania.
Termos wziąłem do testów z ciekawości, bo jak pisałem dobrze je wspominam.
Termos obiadowy Food Jug Casno 750 ml
Budowa
Termos wykonany ze stali nierdzewnej, jak reklamuje producent typu 304 - czyli Inox.Do zamykania jest plastikowy korek dobrej jakości z gumową uszczelką.
Na Górze korka jest wentyl pozwalający wypuścić ciśnienie/gorące powietrze z termosu przed odkręceniem go - dzięki czemu ma być łatwiej i bezpieczniej.
Całość zamykana nakrętką, która z zewnątrz jest również ze stali, a w środku z plastiku i ma służyć jako miseczka. Wykończony malowaniem w kilku kolorach - ja wybrałem zielony.
Wymiary: pojemność: 750 ml, wysokość: 17 cm, średnica: 10 cm.
![]() |
Termos obiadowy Casno 750ml |
Podsumowanie:
Bardzo dobrze wykonany z dobrej jakości materiałów, szczelny.Jednak czy dobrze trzymający ciepło? Nadaje się na podróże motocyklem? Sprawdź wyniki testów.
Quechua MH500 0,8 l
Ostatni bohater pochodzi z marketu sportowego.Budowa:
Z zewnątrz posiada gumową opaskę i pokryty plastikiem, pod którym ponoć są podwójne ścianki z próżnią w środku - czy wpływa to na trzymanie ciepła? Sprawdziłem, w środku termos rzeczywiście jest wykonany ze stali. Zamykany jest plastikową nakrętką, która jest izolowana - wg. mnie styropianem. Dla….ozdoby umieszczono gumowy pasek, którego zastosowanie wymyśliłem tylko jedno 😀. Do kompletu miseczka, również ze stali nierdzewnej, również o budowie z dwóch ścianek żeby uniknąć poparzenia jak się ją trzyma w ręce. Miseczka dla odmiany niż u konkurencji (mówię ogólnie o rynku, a nie tylko o konkurencji w teście) jest nakładana na dno, tj. wkłada się w nią termos, a dzięki gufrowanej gumce na termosie miska się trzyma.Wymiary: pojemność: 800 ml, wysokość: 14 cm, średnica: 12 cm.
![]() |
Termos obiadowy Quechua MH500 800ml |
Podsumowanie:
Decathlon potrafi robić przyzwoite produkty. Oznacza to dobrą jakość w przystępnych cenach. Czy z termosem obiadowym jest podobnie biorąc pod uwagę markową konkurencje?Na pierwszy rzut oka też jest dobrze spasowany, materiały dobrej jakości, choć budowa jest inna niż w Casno. Czy to dobrze? Pokażą testy 😈 Link
Opis testów
Wyniki testów
Pomiar 0, czyli punkt startowy
Oto jak wychłodziły ją termosy, wlewałem bulgocącą wodę, więc miała około 90-95°C, a po wlaniu:
Quechua |
77°C |
---|---|
Casno | 80°C |
100 letni | 81°C - czyli najmniej wychłodził wodę zaraz po wlaniu |
Jeszcze szybki rzut oka kamerą jak wyglądają straty ciepła “na gorąco” w ciepłej kuchni.
Pomiar 1
Drugi pomiar był robiony po 01:01:00 od zalania termosów.Tutaj termosy stały już na balkonie w temperaturze około 10°C - całkowicie osłonięte od wiatru, więc ten czynnik wychładzający odpada.
Wyniki pomiarów kamerą termowizyjną:
Termos | Temperatura korpusu °C | Temperatura pokrywki °C |
---|---|---|
Quechua | 16,6 | 27,7 |
Casno | 17,5 | 23.2 / 39,5 |
![]() |
Termos Quechua w termowizji |
![]() |
Termos Casno w kamerze termowizyjnej |
![]() |
Nakrętko-miseczka w Casno daje dodatkową izolację |
![]() |
Casno bez nakrętki, korek przepuszcza dużo ciepła |
Pomiar 2
Pomiar po 03:03:00 od startu, temperatura zewnętrzna w międzyczasie spadła do około 8C.Jak widać na zdjęciu z termowizji termosy tracą temperaturę głównie przez nakrętki. Najwięcej 100-letni termos.
![]() |
Od lewej: Szklany termos, Quechua, Casno |
Termos | Temperatura wody °C | Temperatura korpusu °C |
---|---|---|
Quechua | 68 | 18 |
Casno | 65 | 21 |
100-letni | 65 | 18 |
Teraz termosy zostawiam już na noc, kolejny pomiar będzie rano. W nocy temperatura spadła do 7°C.
Pomiar 3
Pomiar po 11:12:00 od startu. Termosy zostały na całą noc na balkonie, w temperaturze około 7°C. Badanie termowizją pokazały że temperatura korpusów już się nie zmieniła, więc przestałem ją spisywać. Natomiast temperatura wody w środku wygląda następująco:
Termos | Temperatura korpusu °C |
---|---|
Quechua | 38°C |
Casno | 47°C |
100-letni | 30°C |
![]() |
W Casno widać że zakrętka już chłodniejsza |
![]() |
Widok trzech termosów w kamerze termowizyjnej. Od lewej: Szklany termos, Quechua, Casno |
Pomiar 4 - zakończenie testów
Kolejny pomiar wykonałem po 18:47:00 od startu. Różnice w obniżaniu temperatury były już później tak znikome, że to jest ostatni pomiar jaki uznaję za wartościowy. Zwłaszcza że zaczęło świecić słońce i temperatura zewnętrzna urosła do 12°C
Po blisko 19 godzinach stania na balkonie w temperaturze między 8-12°C, temperatura zawartości układa się następująco:
Termos | Temperatura korpusu °C | |
---|---|---|
Quechua | 28°C | |
Casno | 35°C | |
100-letni | 22°C |
![]() |
Zakończenie pomiarów po blisko 19 godzinach |
Wyniki testów podsumowanie
Podsumowując wszystkie pomiary:
Temperatura wody °C | ||||
---|---|---|---|---|
Nr pomiaru | Czas testu | Quechua | Casno | Szklany |
Pomiar 0 | 00:00:00 | 75 | 80 | 81 |
Pomiar 1 | 01:01:00 | Tylko pomiar z zewnątrz termowizją | ||
Pomiar 2 | 03:02:00 | 68 | 65 | 65 |
Pomiar 3 | 11:12:00 | 38 | 47 | 30 |
Pomiar 4 | 18:47:00 | 28 | 35 | 22 |
Widać że najlepiej temperaturę utrzymywał termos Casno, a najgorzej stary 100-letni termos. Quechua plasuje się między.
Stało się tak ponieważ stary termos tak samo jak Quechua tracą najwięcej ciepła przez nakrętki, co doskonale widać na zdjęciach z termowizji. Quechua dzięki temu, że ma styropian w nakrętce tracił jednak znacznie mniej niż stary termos. Casno dlatego, że ma jeszcze pokrywkę, która jest miseczką zakręconą u góry osłonił swoją nakrętkę i stracił najmniej ciepła.
Testy praktyczne
Który z Termosów sprawdza się najlepiej W praktycznych zastosowaniach?
W dalszej części testowałem tylko stalowe termosy. Stuletni schowałem dla następnych pokoleń, ponieważ jest szklany, więc kiepski do podróży.
Casno jest nieco węższy i wyższy. Bardziej ma budowę bryły, więc lepiej się schowała do plecaka. Natomiast Quechua jest nieco niższy i bardziej pękaty. Jak napisałem, to może mieć znaczenie przy pakowaniu plecaka, ale przy ładowaniu do kufra motocyklowego niespecjalnie, a może nawet Quechua lepszy, bo stoi stabilniej.
Największą różnicą praktyczną jednak jest średnica otworu. W Casno ta średnica wynosi około 7 cm, ale przez wewnętrzne przetłoczenie około 6 cm to jest realny otwór. Quechua natomiast ma około 8 cm. I rzeczywiście ten otwór jest szeroki.
Szerokość otworu ma znaczenie, ponieważ ułatwia wkładanie do środka potrawy, jak również późniejsze jej wyjmowanie.
Kolejnym aspektem praktycznym są miseczki. W Casno miseczka jest mała, ma pojemność, może 200 ml. Do tego w środku jest plastikowa i ma gwint. Nie nagrzewa się jakoś strasznie, choć bardziej niż Quechua.
W Quechua miseczka zakładana na dno jest ciekawym i w sumie dobrym pomysłem, ponieważ jest szeroka, więc zjada się o wiele łatwiej. Do tego nie ma wewnętrznego gwintu, z którego trzeba resztki jedzenia wydłubywać przy czyszczeniu. A ich patent z podwójną ścianką jest bardzo dobry i rzeczywiście działa - spójrz na zdjęcie z termowizji.
![]() |
Miseczka od termosu Quechua Widać że dobrze izoluje. |
![]() |
Miseczka widok z góry |
Jeżeli chodzi o czyszczenie, to szeroka szyjka znacząco ułatwia mycie, w Casno trzeba się nieco bardziej pogimnastykować. W obu termosach na nakrętkach jest gumka uszczelniająca, więc oba są szczelne - nie zdarzyło mi się, żeby woda z nich wypłynęła, kiedy kładłem je do góry dnem. W Casno można łatwo zdjąć gumkę do mycia i później ją założyć z powrotem. W Quechua sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ uszczelka jest asymetryczna, więc po zdjęciu do umycia trzeba ją założyć dobrą stroną, bo, termos potrafi przeciekać. Nie jest to jakoś skomplikowane, ale zaznaczam, że taki fakt istnieje.
Łatwość mycia miseczek jest zdecydowanie lepsza w Quechua. W Casno miseczka jest mniejsza plus ma gwint do nakręcania na termos, w którym chowają się resztki jedzenia.
Ostateczny werdykt
Jak wspomniałem wg. mnie różnica 7°C w trzymaniu temperatury po blisko 15h na korzyść Casno nie jest warta utrudniania sobie życia z wkładaniem, jedzeniem i myciem termosu poprzez mniejszą szparę. Jeżeli chcesz jeść z miseczki, miseczka Quechua też jest o wiele bardziej praktyczna.
Zakończenie
Poniżej jeszcze raz linki:
Bonus
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Konrad będzie prowadził “kącik kulinarny” i jego przepisy można znaleźć po jakże zagadkowym tagiem “One Man One Gar”.
Komentarze
Prześlij komentarz